De stoom die ontstaat tijdens het verbrandingsproces komt uiteindelijk terecht op de schoepen van de turbine. Deze drijft een generator aan die stroom produceert.
In de boiler, ook stoomketel genoemd, wordt het water van de biostoomcentrale omgezet in stoom. Het is een gigantische constructie van 36 meter hoog en 10 meter breed. De wand bestaat uit waterpijpen die aan elkaar zijn gelast. Het water in die buizen wordt verwarmd door de metershoge vlammen binnenin de boiler die volledig hol is.
De stoom die ontstaat tijdens het verbrandingsproces komt uiteindelijk terecht op de schoepen van de turbine die begint te draaien met een snelheid van 5661 toeren per minuut.
De generator zet de bewegingsenergie om naar elektriciteit (principe van een fietsdynamo).
De geproduceerde groene stroom wordt geïnjecteerd op het hoogspanningsnet van Elia.
De stoom die al zijn kracht geleverd heeft aan de turbine wordt in de condensor terug omgezet tot water, dankzij het koeleffect van de omgevingslucht. Daarbij wordt een vacuüm gevormd van 100 mbar abs. Elk uur vloeit 75.000 L water terug naar de stoomketel.
De biostoomcentrale wordt volledig gestuurd vanuit de controlekamer en werkt volautomatisch: 24 uur op 24 uur en permanent bemand door 2 medewerkers.
Het centrale besturingssysteem staat in verbinding met zo’n 1.200 apparaten: meettoestellen, kleppen, motoren….
Alle metingen (temperatuur, niveau, druk, debiet) worden centraal gevisualiseerd in de controlekamer.
Op de controleschermen kan de operator alle waarden bekijken en indien nodig onmiddellijk ingrijpen. De operator kan via de controleschermen alle essentiële kleppen openen/sluiten, motoren starten/stoppen,...
Het centrale besturingssysteem is in tweevoud uitgevoerd: 2 servers, 2 operator-stations,… zodat bij het uitvallen van één circuit, het andere kan overnemen.